Wir arbeiten gemeinnützig. Wenn ihr Maviblau unterstützen möchtet, dann schaut mal hier!
Das ist der Alternativtext.
Das ist die Beschriftung.

Alman Şarabına Yolculuk

Yakın zamana kadar Almanya’nın yalnızca biralarıyla ünlü olduğunu düşünürdüm. Şarap denildiğinde ilk aklıma gelen ülke Almanya değildi fakat bir arkadaşım sayesinde Almanya’nın beyaz şaraplarıyla oldukça meşhur olduğunu öğrendim.

Almanya’daki üzüm bağlarının yaklaşık %65’inde beyaz şarap yapımında kullanılan üzümler yetiştiriliyor. Beyaz şarabı bu kadar özel kılan şey çok uzun yıllar dayanıklılığını yitirmemesi ve üzümlerdeki çeşitliliğin yaratmış olduğu birbirinden farklı aromalar. Almanya’da 135 farklı üzüm çeşidi bulunuyor. Ülke 13 belirgin şarap üretim bölgesine bölünmüş durumda ve hepsinin aromaları birbirinden farklı.

Üzüm bağları nehirlerin yanında bulunuyor. Bunun başlıca nedeni ise güneş ışığının ve sıcaklığının nehirden üzümlere yansıması ve üzümlerin büyümesi için daha uygun bir ortamın oluşması. Mosel Nehri çevresi Avrupa’nın belki de en lezzetli üzümlerinin yetiştirildiği ve şaraba dönüştürüldüğü bölge olarak biliniyor.

Almanya’nın Meşhur Şarabı: Riesling

Riesling şarapları sert ve tatlı olarak ikiye ayrılıyor. Yüksek miktardaki aromalarıyla biliniyorlar. Mosel, Rheingau, Pfalz ve Nahe şarap üretiminde öne çıkan 4 bölge. Riesling şarapları yüksek miktarda mineral içeriyor ve kayısı, armut, şeftali gibi meyvelerin aromalarını içlerinde bulunduruyorlar.

Eğer Almanca bilmiyorsanız ve şarabınızın sert mi tatlı mı olduğunu öğrenmek istiyorsanız tek yapmanız gereken şişenizin arkasını çevirmek ve alkol seviyesine bakmak. Eğer şarabınız %7-8 oranında alkollüyse, tatlı demektir. Eğer %11-13 aralığındaysa, sert olduğu anlamına gelir. Riesling şaraplarıyla ilgili başka bir özellik ise geniş fiyat yelpazesiyle herkese kendi bütçesine uygun şarap seçeneği sunabilmeleri.

Riesling şarapları hangi yemeklerle iyi gider?

Acılı ve kremalı yemeklerle tavsiye ediliyor. Et, tavuk ve balıkla güzel giden şaraplar aynı zamanda çok ağır tatlara sahip olmadıkları için tatlılarla da içilebiliyor.

Her sene Almanya’da birbirinden eğlenceli şarap festivalleri de düzenleniyor.

Mosel Şarap Festivali

Nisan’da başlayan festivaller Eylül ayına kadar devam ediyor. Mosel Vadisi çevresindeki kasabalarda gerçekleşen festivallerde yerel yiyecekler ve farklı aromalı şaraplar çeşitli etkinliklerle ve müziklerle beraber katılımcılara sunuluyor. Festival her hafta farklı bir kasabada gerçekleştiriliyor.

Wurstmarkt Festivali

Wurstmark 2015’te 685.000 katılımcıyla sadece Almanya’nın değil dünyanın en büyük şarap festivali oldu. Eylül ayında iki hafta boyunca devam eden festival canlı müzik ve dans gösterileri ile oldukça ilgi çekiyor. 36 lokal şarap markasının katılımıyla gerçekleşen festivalde şarap dışında Alman birası ve Alman sosisi de sunuluyor. 19. yüzyılda sosis üretimi ile başlayan festival, zaman içinde sosis festivalinden şarap festivaline dönüşüyor. 2016 yılında büyük bir panayırla 600. yaşını kutlayan festivalin, şarap severler için katılmaktan çok keyif alacakları bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.

St. Pauli – Winzerfest Şarap Festivali

Ağustos ayında Hamburg’da düzenlenen şarap festivali, St. Pauli’deki tarihi Spielbudenplatz’da gerçekleşiyor. Yerel şaraplara bölgeye özgü yemekler ve canlı müzik eşlik ediyor. Katılımın yüksek olduğu bu festivalde ünlü şarap bölgelerinden Alman Vintners’ı tanıtılıyor.

Rheingau Şarap Festivali 

Her sene, 30 tezgâhta sunulan altı yüzü aşkın şarap ve şampanyayı tadabileceğiniz bu festival, 40 yıllık bir geçmişe sahip. Sunulan şarapların hepsi Rheingau bölgesinden geliyor. Frankfurt’un yaya alışveriş bölgesi bu festivale el sahipliği yapıyor.

 

Metin: Ege Naz Azak
Görseller: Kym Ellis, Remo Vilkko (Unsplash)
Editör: Yavuz Selim Altındal

[smartslider3 slider=21]

Weiterlesen
Müttefiklik ve Eminönü`nün mahfuz köşeleri