Wir arbeiten gemeinnützig. Wenn ihr Maviblau unterstützen möchtet, dann schaut mal hier!

Bundesliga’nın ilk Türk kadın hakemi: Aylin Acur

Onun hedefi bir gün Almanya 1. Lig’i olan Bundesliga’da görev yapmak. Çocukluğundan beri en büyük hayali. Bunun için çok çalışıyor, hedefine adım adım yaklaşıyor.

Üniversite öğrencisi olan 22 yaşındaki Aylin Acur, Şu anda Almanya’da amatör küme maçlarında düdük çalıyor. Hakemliğe ve futbola olan büyük sevgisinin yanında Aylin’in hayalleri de büyük. Deutsche Welle’ye konuşan Aylin Acur; İşini çok severek yaptığını, her maça büyük bir heyecanla çıktığını belirtiyor. Ayrıca çok vermek zorunda kaldığı kritik kararlar konusunda da çok titiz davrandığını söylüyor. Berlin Ekonomi ve Hukuk Yüksekokulu, Kamu Yönetimi bölümünde okuyan Aylin Acur, okuldan arta kalan zamanlarının çoğunu yeşil sahalarda geçiriyor. Erkekler amatör küme maçlarını yöneten Aylin Acur, ayrıca Kadınlar 2. Lig maçlarında da yardımcı hakemlik yapıyor.

Popüler kültürün bir parçası olan futbol günümüzde Almanyalılar ve Türkiyeliler için en ilgi çekici spor dalı olmuştur. Sokak kültürünün kolay benimsenmesinden dolayı futbol her yaştan bireyler için en önemli yaşam kaynaklarından biridir diyebiliriz. Özellikle uzun yıllardır erkek egemenliğinin tüm dünyada yaşandığı sporlardan biri olan futbol, artık erkeklerin tekelinde değildir. Son yıllarda kadınların profesyonel futbol liglerinde sıklıkla görev aldığını görmekteyiz. Yıllar geçtikçe kadınlar futbola olan ilgisi ve başarıları artmaktadır. Aylin Acur gibi kadınların futbolu doğrudan benimsemeleri ve futbolu hayatlarının bir parçası ve meslekleri olarak tercih ettiklerini görüyoruz. Artık sadece futbol oyununda oyuncu pozisyonunda değil, doğrudan futbolu yöneten hakemlerin kadın olması, aslında bu kültürün ne kadar benimsendiğini belli ediyor. Müsabakalardan da takip edileceği üzere, Bundesliga’da kadın hakemlerin oldukça artması bunun bir göstergesi.

Ayda ortalama 6 maç yöneten Aylin, hem spor yapıyor, hem de kendi bütçesine ekonomik katkı sağlıyor. İleri de Bundesliga hakemi olursa maç başına 3000 Euro kazanabilecek. DW Medya basın görevlilerine açıklama yapan Aylin Acur neden hakemliği bu kadar önemsediğini şöyle anlatıyor; “Futbolu çok seviyorum, sporu çok seviyorum, uzun zamandır zaten tek kadın olarak erkekler futbol takımda oynadım. Ardından kadın takımına geçmem gerekiyordu. Kadın futbol takımında da iki-üç yıl kadar oynadım ama hoşuma gitmeyince futbolculuğu bırakmaya karar verdim. Bu konuyu eski antrenörümle de konuştum. Ben futbolculuğu bırakıyorum, bağlantıyı keseceğim dedim. O da bana; bu bilgiyle sakın bırakma, seni hakem yapalım” dedi. Ondan destek alarak sınava girdim. Sınavları başarıp hakem oldum.”

Aylin Acur sözlerine şöyle devam ediyor; “Formumu korumak benim için çok önemli. Bu yüzden haftada 5 kere spora gidiyorum. Koşumu yapıyorum. Haftanın iki günü de, Cumartesi ve Pazar günleri maça gidiyorum. Böylelikle haftanın 7 günü futbolla iç içe olabiliyorum. Üniversiteye’ de gittiğim için zamanım çok olmuyor. Kendime çok fazla zaman ayıramıyorum. Sınavlar oluyor onlara da çalışmam gerekiyor. Bu kadar az zamanım var fakat sevdiğim için bir şekilde yetiştirebiliyorum.”

Ayrıca, 1961 İşçi göçü sonrası Almanya’ya göç eden Aylin Acur’un anne ve babası futbol hakemliğini yapmasında destek veriyor ve onunla gurur duyduklarını DW muhabirlerine belirtiyor.
Aylin’in annesi olan Ayşe Acur; “Kızımı seyrederken çok gururlanıyorum. İnşallah yükselir” diye belirtiyor. Baba Abbas Acur; “Devamlı kızımızı takip ediyoruz, onun klasman atladığını görüyoruz. O da tabi ki bize ayrı bir gurur veriyor. Her müsabakadan sonra eve geldiğinde maçı anlatması ona mutluluk veriyor. Tabi ki biz de onunla birlikte seviniyoruz” diye ekliyor.

Kendisine büyük hedefler belirleyen Aylin Acur’un da bir de idolü var. 39 yaşındaki tecrübeli FİFA hakemi olan Bibiana Steinhaus. Yıllardır Almanya Profesyonel Ligi olan Bundesliga’ da uzun yıllar görev yapan Bibiana birçok kadın hakem adayının idolü konumunda. Bibiana, aynı zamanda Bundesliga’da ilk maç yöneten Almanya’nın ilk kadın hakemi ünvanına da sahip.

Birçok Alman amatör küme takımlarının büyük saygısını kazanan Aylin Acur, yönettiği başarılı maçlarla diğer hakemlere de örnek oluyor. Almanya amatör küme futbol takımlarından Nordberliner takımının kaptanı olan Lukas Fechner, Aylin Acur’dan övgüyle bahsederken DW muhabirlerine yaptığı açıklamada; “Aylin Acur, maçlara her yönüyle çok hâkim oluyor. Tabi bu takımların tutumuna da bağlı ancak kendisinin iyi bir beden dili var. Başka hakemlerde bunların çok da iyi olmadığını gördük.” diyerek sözlerini noktalıyor.

Aylin Acur hayallerini büyük tutuyor. Bir gün, Bundesliga 1. Ligde maçlara çıktığında diğer büyük hedefi olan Avrupa kupalarında maç yönetmek istediğini belirtiyor. Uluslararası FIFA hakemi olmak onun en büyük hayallerinden biri.

Metin: Oğulcan Saraçlar

[smartslider3 slider=21]

Weiterlesen
Müttefiklik ve Eminönü`nün mahfuz köşeleri