Wir arbeiten gemeinnützig. Wenn ihr Maviblau unterstützen möchtet, dann schaut mal hier!

Türkland. Bir okuma performansı

Dilşad Budak Sarıoğlu’nun Almanya’da “yabancı” ve Türkiye’de “almancı” olduğu hikayesi, “Türkland” isimli okuma perfomansı ile sahnelendi. Otobiyografik romanına dayanan okuma performansı Entropi Sahne ve MAVİBLAU dergisinin işbirliği ile 17.12.2017’de seyirciyle buluştu ve büyük beğeni topladı.

Genç yazar kendi düğün gününde bir yandan hayatının doruk noktalarını hatırlarken, diğer yanda da varoluşu, özellikle de “aralarda” varolması ile ilgili karmaşık sorular içinde buluyor kendisini. Bu hikaye bir kadının köklerinden koparılmış  bir çocukluk ve ardından zor geçen bir gençlik döneminden sonra yetişkin olma süreci içerisinde kendi kimliğini bulma çabasını anlatıyor. Bunları anlatırken en baskın nokta ise kendisini nereye ait hissettiğini anlamaya çalışması. Ana karakter hem komik hem de ara sıra derinlere dalan bir üslup kullanarak “kimlik” ve “vatan” kavramlarıyla yüzleşiyor.  Bu yüzleşme sırasında geleneksel bakış açılarını ve bu kavramların anlamını sorguluyor. “İşçi çocuğu”, “mülteci çocuğu”, “yabancı kökenli Alman”, “Alman Türkü” derken her geçen yılda kimliğinin sürekli başka kavramlarla tanımlanmasını duygusal bir kaosun içinden izliyor.

Dilşad Budak Sarıoğlu ve Ilgıt Uçum tarafından hem Türkçe hem de Almanca dillerinde sergilenen bu performans dakikalar süren bir alkış toplamayı başardı.

Metin: Neslihan Yakut
Resim: Navid Linnemann
Çeviri: Zeynep Ünal

Weiterlesen
Müttefiklik ve Eminönü`nün mahfuz köşeleri