Wir arbeiten gemeinnützig. Wenn ihr Maviblau unterstützen möchtet, dann schaut mal hier!

Sınırlar, Göç ve iletişim araçları

Maviblau-Workshop

Uluslararası Changing Perspectives Kısa Film Festivali çerçevesinde, 6 Mayıs tarihinde Suriye Pasajı  içerisinde bulunan SUPA‘da “Sınırlar, Göç ve İletişim Araçları” konulu bir Workshop düzenledik. Konunun bu kadar ilgi görmüş olması bizi çok mutlu etti. Etkinliğe yaklaşık 40 ziyaretçi katıldı ve birlikte sınırların bizim için ne ifade ettiğini, göç gerçeğinii sınırları ve bunların ulusların algıları üzerinde nasıl bir etki bıraktığını ve özgün kimliklerin özelliklerini konuştuk. İletişim araçlarının görev, amaç ve etkileri de konuşmaların önemli bir kısmını oluşturdu ve bu konularda farklı bakış açılarına yer verildi.

Bu linkte Workshop’a ait bazı görseller bulabilirsiniz.

 

This slideshow requires JavaScript.

Etkinlikte ilk olarak Judith bizlere Alman ve Türk uluslarının gelişimi hakkında bilgi verdi; bu bilgiler zemininde ulusal sınırlarının nasıl oluştuğunu ve 18. yüzyıldan günümüze kadar nasıl geliştiğini izah etti. Judith daha sonra ulus kavramının iç yüzüne değindi ve bu kavramın sosyolog Benedict Anderson’un geliştirdiği “Imagined Community” (Hayali Topluluk) kavramından nasıl farklılılaştığını anlattı. Ardından reel sınırların bizim için ne ifade ettiği, zihnimizdeki sınırları nasıl etkilediği ve biçimlendirdiği konuları üzerinde durduk.

Bir sonraki aşamada Tuğba, göç kavramını anlattı ve göçün Türkiye ve Almanya’da Türk-Alman ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine dair bir brifing paylaştı. “Uluslar Ötesi” konseptini açıklayan Tuğba, bu konseptin ulus ve kimliğin anlaşılmasına yönelik sunduğu yeni bakış açılarını vurguladı. Ardındansa “With wings and roots” örneği üzerinden, iletişim projelerinin bu tema çerçevesinde hangi imkanları sunabileceğini gösterdi.

Son aşamada Marie, Türk-Alman göçü ve kimliğini konu edinen bir örneğe değindi ve katılımcılarla birlikte ilgili görsel ve metinlerde kullanılan dilin analizi yapıldı. Workshop, iletişim araçlarının işlevleri, medyada ifade özgürlüğü, sosyal medyanın bilgi paylaşımı ve fikir geliştirme açısından hangi imkanları sunduğu konularındaki fikir paylaşımlarıyla sona erdi.

Böyle muhteşem bir düşünce paylaşımı fırsatı sunduğu için Changing Perspectives Kısa Film Festivali’ne ve gösterdikleri ilgi için tüm katılımcılara şükranlarımızı sunuyoruz.


Fotoğraflar: Sabrina Raap
Çeviri: Yavuz Selim Altındal
Editör: Artanç Savaş

Weiterlesen
Müttefiklik ve Eminönü`nün mahfuz köşeleri